Blog Kategori

Sosyal Duvarları Yıkalım

Biz, devlet korumasında yetişen bir grup idealist genç olarak, Hayat Sende diyerek yola çıkmıştık. Toplumun önyargılarına ve sosyal dışlanmaya inat “Biz Varız! Üretkeniz! Toplum için ekonomik ve sosyal fayda yaratan bireyleriz!” demiştik. “Devlet korumasında yetişen bireylerin sesleri, 21. yüzyılın çoğulcu seslerinin arasına var gücüyle karışsın!” istemiştik. İnançla yola koyulmuş ve kardeşlerimizin, büyüklerimizin de bizlere inanmasını umut etmiş, hedeflemiştik.

Bugün geldiğimiz noktada, birçok kazanımlarımız oldu. Çalışmalarımızdaki ciddiyetimizi ve inancımızı gören büyüklerimizin oluşturduğu Türkiye’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte, Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı’na “Sosyal Duvarları Yıkalım” projesiyle başvurduk. Ve nihayetinde 2013 yılında desteklenmeye değer dokuz projeden bir tanesi olduk.

Projede, devlet korumasında yetişen bireylere karşı toplum ve medya nezdindeki olumsuz söylemlerle mücadele etmeyi, medya yöneticileri ve medyaya içerik sağlayıcıların nezdinde devlet korumasında kalan çocuk ve gençlere ilişkin hazırlanan haberlerin içeriğinin daha duyarlı hazırlanmasına katkı vermeyi ana amaç edindik. Bu kapsamda, medya taramaları yapılması, haberlerin analiz edilmesi ve değerlendirilmesi, medya yöneticilerine savunu, öneri, bilinç yükseltme, duyarlılık kazandırma ziyaretleri yapılması gibi birçok çalışma gerçekleştirdik.

Elinizde bulunan bu rapor da yaptığımız kapsamlı çalışmaların bir değerlendirmesidir. Raporun içeriğine yansıdığı üzere, farkında olmadığımız ama önce düşünce dünyamıza, sonra da yaşamımıza yön veren ayrıştırıcı etiketler oluşmasına yol açan, devlet korumasında yetişen bireyleri yaralayan ve özgüvenlerini kıran bir yaklaşım medyada ne yazık ki egemen durumda. Medyada hâkim olduğunu gördüğümüz bu yaklaşımın yapısöküme uğratılması, yuva ve yurt kelimelerinin içinin olumsuz atıflardan, anıştırmalardan arındırılıp olumlu söylemlerle yeniden doldurulması gerekmekte. Bu sayede, eminiz ki, devlet korumasında yetişen binlerce çocuk ve genç hayata daha emin adımlarla hazırlanacak ve bu süreçte sosyal uyum becerilerini geliştirme şansı bulacak.

Sosyal Duvarları Yıkalım projemizi yürütürken yanımızda olan tüm büyüklerimize en içten teşekkürlerimizi iletir, çalışmamızın Türkiye’nin en büyük ailesine faydalar getirmesini dileriz.

Bu yazı, geçtiğimiz yıl yürütmüş olduğumzu “Sosyal Duvarları Yıkalım” projesinin sonuç raporuna yazdığım önsöz. Proje sonuç raporuna şuradan ulaşabilirsiniz.

ABDULLAH OSKAY

ankara evden eve nakliyat