Blog Kategori

Koruyucu aile oldu çocukların hayatına dokundu

Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği (KOREV) Başkanı Ülkü Aydeniz, devlet korumasındaki çocukların aile ortamında yetişmesi gerektiği düşüncesiyle koruyucu aile olmaya karar verdi.

Koruyucu aile olmak için yeterli kriterlere sahip olduğunu öğrendikten sonra başvuruda bulunan Aydeniz, 4 yıl önce ilk kız çocuğunu iki aylıkken Atatürk Çocuk Yuvası'nda kucağına aldı. Bebeği aldığında gözyaşlarına hakim olamadığını anlatan Aydeniz, o an tarifsiz duygular yaşadığını söyledi.

Aydeniz, bundan 3 hafta önce, koruyucu ailede olan 4 yaşındaki bir kız çocuğunun tekrar kuruma verileceğini öğrendiğinde ise hemen harekete geçti. Aile ortamında sevgiyle büyümesi için o kız çocuğuna da koruyucu ailelik yapmaya karar veren Aydeniz, duygularını şöyle aktardı:

"Artık iki kızım var, ikisi de 4 yaşında. Benimle birlikte yaşamaya başlayan kızımla 2 aylıkken tanıştık. Ben onunla birlikte koruyucu aileliği öğrendim. Daha öncesinde koruyucu aileliği bilmiyormuşum. Biyolojik ailelerin yaşadığı her şeyi yaşıyoruz. Birlikte gülüyoruz, ağlıyoruz. Yeri geliyor üzülüyor, yeri geliyor seviniyoruz. Sevgi anlamında da bir farkı yok bu sistemin.

"Aslında o çocuk bizim hayatımıza dokunuyor"

En çok "Eğer bir gün biyolojik ebeveyn çıkar gelirse ne olur?" sorusunun sorulduğunu söyleyen Aydeniz, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz belki bu çocuklara kan bağıyla bağlı değiliz ama can bağıyla bağlıyız. Biyolojik anne baba değiliz ama 'kalbiyolojik' anne babayız. Gerçekten çok seviyoruz. Artık bütün koruyucu aileler, 'Biyolojik çocuğun sevgisinden hiçbir farkı yok.' diyorlar. Biyolojik ebeveyne döndürme oranları çok düşük. Bu insanların travmatik aileler olduğu ve bu şartları kolaylıkla düzeltemedikleri çok açık. Yüzde 99 döndürülemeyecek demektir. Dolayısıyla yüzde 99 aileye döndürülmeyeceği belli olan bir çocuğu yüzde 1'lik bir oran için yuvada, yurtta ve bu bakım modellerinde bırakarak sağlıksız biçimde yetişmesine ortam sağlamak çok da akıllıca değil.

'Ya giderse' diyorlar, biz de diyoruz ki 'Ya gitmezse'. Velev ki gitti diyelim, sizinle kaldığı süre içerisinde ona sağladığınız imkanlar, yetiştirme tarzınız, sevginiz çocuğun yetişmesinde temel oluşturacak konular. Biyolojik aileye döndürülürse de üzülmeye gerek yok çünkü öncelik biz değiliz çocuk. 'Eğer bir gün biz üzülürsek' düşüncesiyle, her şeyi garanti altına alarak böyle bir işin içine girmek gibi bir seçeneğimiz yok. Bunu düşünerek koruyucu aile olmaktan vazgeçmeyin. 'Koruyucu aile olun, bir çocuğun hayatına dokunun' diyoruz ama aslında görüyoruz ki, o çocuk bizim hayatımıza dokunuyor. Onun gelmesiyle manevi tatmininiz, onun verdiği huzur, mutluluk, sevgi ve yaşamınıza kattıkları çok önemli değerler."

Merve YILDIZALP, Anadolu Ajansı (AA) 06.11.2017

ankara evden eve nakliyat